Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı yaprak sarması tarifi

Zeytinyağlı yaprak sarması tarifi hakkında geleneksel Türk mutfağının ilk sırada yer alan özelidir, diyebilir miyiz? Bizce kesinlikle bu ifade zeytinyağlı yaprak sarması için en yerinde tanımdır.

Çünkü bunun da ötesinde zeytinyağlı sarma demek anne demektir, baba evi demektir. Klasik zeytinyağlı yaprak sarması anane, babaannem ve nine demektir. Bu eşsiz tat, bizim topraklarımızda eve dönüş demektir.

Mutfaklarımızın nesillerden nesillere aktardığı, sofraların en zarif ve sevileni, bazen meze bazen de sofranın assolist yemeği zeytinyağlı yaprak sarma yapılışı hazır mısınız?

Tarifimiz sayesinde zeytinyağlı yaprak sarması yapılışı hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Şimdi beraber o eşsiz lezzete ulaşmanın sırlarını keşfedelim.

Türk kahvemizi de aldıysak haydi, “zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır?” başlayalım.


 

Zeytinyağlı yaprak sarma ile geleneksel lezzetin büyüleyici yolculuğu

Sofralarımızın vazgeçilmezlerinden yaprak sarması, hem göze hem de damağa hitap etmesiyle ün salmıştır. Her bir zeytinyağlı sarma, içindeki malzemelerle birlikte özenle hazırlanır ve tabaklarda adeta bir sanat eseri olarak iştahımızı kabartır.

Ayrıca 1 adet zeytinyağlı yaprak sarması kalori yaklaşık 32 kalori olduğunu da ekleyelim.

Peki, muhteşem en lezzetli sarma içi sırrı nedir? ve “zeytinyağlı yaprak sarması içine neler konur?” sorularınıza cevap bulmak için zeytinyağlı yaprak sarması yapımı bloğumuzu okumaya başlayalım mı? Ne dersiniz?

Zeytinyağlı yaprak sarma yapımı için malzemeler

  • 500 gr yani ½ kilo Dağ İnciri Salamura Asma Yaprağı

  • 1 adet limon

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 2 su bardağı sıcak su

Zeytinyağlı yaprak sarma iç harcı için malzemeler

  • 1 çay bardağı zeytinyağı

  • 2 adet orta boy kuru soğan

  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz

  • 1 domates rendesi

  • 1 yemek kaşığı odun ateşinde hazırlanmış Dağ İnciri domates sosu

  • 2 su bardağı pirinç

  • 1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı

  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü

  • 1 yemek kaşığı Dağ İnciri kuru nane

  • 1,5 tatlı kaşığı Dağ İnciri tane karabiber öğütülmüş

  • 1 tatlı kaşığı yenibahar

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 çay bardağı sıcak su

Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır? Adım adım zeytinyağlı yaprak sarması yapımı

Zeytinyağlı yaprak sarmamızın yapılması birden fazla aşamadan oluşmaktadır. Dilerseniz fazla oyalanmadan aşama aşama anlatacağımız tarifimize geçelim.

Zeytinyağlı yaprak sarma içi hazırlama

  1. Zeytinyağlı yaprak sarması iç harcı nasıl hazırlanır?” sorunuzun cevabı için doğranan soğanlarımızı ve fıstıklarımızı 1 çay bardağı zeytinyağımız ile kavurmaya başlayalım.

  2. Şeker ve kuş üzümümüzü de ekleyelim.

  3. Soğanlarımız şeffaflaşınca, yıkanmış ve suyu süzülmüş pirincimizi, domates rendemizi, 1 yemek kaşığı Dağ İnciri domates sosu, tuzu, baharatları ilave ederek 2-3 dakika kavurmaya devam edelim.

  4. 1 çay bardağı sıcak suyumuzu harcımıza dökelim. İç harcımız suyunu çekinceye kadar kısık ateşte, üstü kapalı pişirmeye devam edelim.

  5. Suyunu çekmiş içi ocaktan alalım. 5 dakika demlenmeye bırakalım.

  6. Demlenen harcımıza maydanozumuzu ekleyelim. Acele etmeden, içindeki malzemelerin formu korunacak şekilde harmanlayalım.

Zeytinyağlı yaprak sarması salamura asma yaprakları hazırlama

  1. İlk adım salamura yapraklarımızı akşamdan bir kap dolusu suda bekletelim. Arada suyunu değiştirelim. Ardından suyunu süzelim.

  2. Bir tencerede kaynattığınız sıcak suya Dağ İnciri salamura asma yapraklarınızın kalınlığına göre, bir tutam halinde ya batırıp çıkaralım ya da 5-10 dakika sıcak suda tutalım.

  3. Hassas ve yırtılmaya müsait asma yapraklarımızı yavaş yavaş, tek tek açalım. Saplarını keskin bir bıçak yardımı ile nazikçe keselim.

Zeytinyağlı yaprak sarma içi harcını döşeme, sarmaları sarma ve tencereye dizme

  1. Sarmamızı pişeceğimiz tenceremizin tabanına 2 veya 3 adet asma yaprağı döşeyelim. Tenceremizin tabanının tamamen kaplanması gerekli.

  2. Bir adet yaprak alalım. Düz bir yere damarlı kısımları üstte gelecek şekilde serelim.

  3. İçerisine çok fazla olmayacak şekilde, ortalama bir tatlı kaşığı kadar ve yaprağın ebadına göre iç malzememizden alalım.

  4. Yaprağımızın orta bölümüne, kaşıkla aldığımız iç harcı sigara böreğinde olduğu gibi aktaralım.

  5. Yaprağımızın kenar kısımlarını içe alalım ve geniş bölümünden uç kısmına doğru sıkıca ilerleyelim.

  6. Sarılmış olan yaprağımızı tenceremize aktaralım.

  7. Bütün yapraklarımızı sıkı bir şekilde saralım ve tenceremize düzgünce, sıra halinde, yan yana dizelim.

  8. Tencerece bir katı tamamlanan sarmalarımızın ikinci katını da düzgünce döşeyelim.

Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl pişirilir?

  1. 1 adet limonumuzu çok ince olmayacak şekilde halka halka dilimleyelim. Sarmalarımızın üzerine dizelim.

  2. Yaprağımız kaldıysa da sarmalarımızın kararmaması için üstlerini asma yaprakları ile örtelim.

  3. Pişme sırasında sarmalarımızın açılmaması, pirinçlerin dağılmaması ve buharla eşit pişmesi için de üzerini düz bir pasta tabağı ile kapatalım.

  4. 2 su bardağı sıcak suyu iç harcımızı yaptığımız ve boşalan kabımıza aktaralım. Kenarda köşede kalmış iç harç malzemelerini de kaşıkla sıcak suyumuzun içine alalım.

  5. 4 yemek kaşığı zeytinyağını da suya aktaralım, karıştıralım.

  6. Yağlı suyu tencereye ekleyelim.

  7. Tenceremizi kısık ateşin üzerine koyalım.

  8. Pişirme esnasında zeytinyağlı sarmamızın suyunu kontrol edelim. Suyunu çektikte azar azar sıcak su mutlaka ekleyelim. Sarmamızın dibinin tutmaması için önemlidir.

  9. Zeytinyağlı yaprak sarması kaç dakikada pişer?” için ortalama 35-45 dakika arası cevabımız doğru olacaktır.

  10. 35 dakika sonunda bir adet sarmayı tenceremizden alalım ve hem yaprağının hem de pirincinin pişmesini kontrol edelim.

  11. Sarmamız pişmiş ise tenceremizin altını kapatalım. En az yarım saat kapağını açmadan dinlenmeye ve demlenmeye bırakalım.

Sofranıza şıklık katacak zeytinyağlı yaprak sarması sunum önerileri

  • Yaprağı ve pirinci kıvamında pişmiş, içini çekmiş sarmalarımızı almak için önce üzerine kapattığımız tabağımızı alalım. Örttüğümüz asma yapraklarının kenarından yenilecek kadar zeytinyağlı yaprak sarmamızı servis tabağımıza aktaralım.

  • Servis tabağımızdaki sarmalarımızı limon dilimleri ile süsleyelim.

  • Ardından sofranızda limon dilimleri ile bezenmiş zeytinyağlı sarmamızı tabaklara teker teker koyalım.

  • Mis kokulu, yapması zahmetli ama doyum olmaz tadı ile de çerez gibi giden zeytinyağlı yaprak sarmalarımızın üzerine ezilmiş, tercihe göre sarımsaklı veya sarımsaksız süzme yoğurt dökelim. İsteğe bağlı yoğurdumuz sarmalarımızın yanına da aktarılabilir.

  • En son dokunuş olarak, tabağımızdaki sarmalarımızın ve yoğurdumuzun üzerine hafiften, ince ince zeytinyağı gezdirelim.

Zeytinyağlı yaprak sarması ip uçları

Eminiz zeytinyağlı yaprak sarmanız harika oldu. Peki, sarmamızın bu kadar mükemmel olması için neler yaptık, hangi aşamalara dikkat ettik ve zeytinyağlı yaprak sarması için ip uçları nelerdir? Beraber inceleyelim.

  • Sarmamızı yapmadan salamura asma yapraklarımızın suya batırılması, yemeğimizin tuz dengesi için gereklidir. Hatta salamuralarınızı akşamdan suya batırma şansınız olmadıysa 1 saat 2-3 kere değiştirilmiş ılık suda bekletilmelidir. Bu işlem sonucunda yaprakların tuz seviyesi istediğiniz düzeyde değilse, iç harcınıza katacağınız tuz miktarına dikkat etmenizi öneririz.

  • Damak zevkinize göre rende domates yerine zeytinyağlı yaprak sarması tarifi salçalı için az miktarda Dağ İnciri domates salçası ve Dağ İnciri biber salçası ekleyebilirsiniz. Tavsiyemiz salça miktarını iyi ayarlamanız. Çünkü zeytinyağlı, fıstıklı ve kuş üzümlü sarmamızın tadı salça ile değişebilir. Salça çeşitlerimiz, ufak kıyım etli veya kıymalı yapmak isteyeceğiniz yaprak sarmanıza daha çok yakışacaktır.

  • İç harcında yer alan pirinci mutlaka yıkamalısınız.

  • Yapraklarınızın içindeki iç harcınız fazla olmamalıdır. Pirincinizin pişerken şişme ihtimali olduğunu da unutmamalısınız.

  • Zeytinyağlı yaprak sarması kararmaması için ne yapmalı?” hakkında tencereye dizildikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirildiğini, limon dilimleri yerleştirildiğini ve asma yaprakları ile sarmaların üstünün kapatıldığını iletelim. Ayrıca, sarmalarınız bitene kadar asma yapraklarını almayınız. Tüketeceğiniz kadar sarmayı servis tabağına aktarınız. Sarma yapraklarınız hava ile temas ettikçe rengi kararacaktır.

  • Bu bilgilerin yanında “yaprak sarma pişerken dağılmaması için ne yapmalı?” sorunuz için tencereye dizip, üzerine yaprak ile kapattığınız sarmalarınızın üstünü artı olarak bir tabak ile kapatınız cevabını verebiliriz.

  • Sarma içine soğuk su mu sıcak su mu?” için ise kesinlikle sıcak su eklendiğini vurgulayalım.

  • Son olarak “zeytinyağlı yaprak sarması dondurucuda nasıl saklanır?” sorusunun cevabını da merak ettiğinizi biliyoruz. Sarmalarınızı sardıktan sonra buzdolabı poşetine veya saklama kabına dizerek dondurucunuzda saklayabilirsiniz.

Dağ İnciri ürünleri ile hazırlanan lezzet ötesi zeytinyağlı yaprak sarması tarifi

Zeytinyağlı yaprak sarması tarifi, sadece bir yemek değil aynı zamanda bir kültürel mirastır. Kendi ellerinizle yapacağınız yaprak sarması, sevgi ve özeninizi yansıtır. Sofralarınızda baş köşeyi hak eder. Zeytinyağlı yaprak sarması tarifimiz hem lezzeti hem de sağlığa faydaları ile tabaklarınıza değer katar.

Siz de Dağ İnciri ailesinin ürettiği doğal ve lezzetli salamura asma yaprakları, baharatları, domates sosu ve salçaları ile hazırlayacağınız muhteşem zeytinyağlı yaprak sarmasını denemek için kolları sıvayınız. Sevdiklerinize unutulmaz bir ziyafet yaratınız.

Dağ İnciri” ailesi olarak afiyetler dileriz. Şifa olsun.

Yazar : Yasemin ÇAĞLİ


 


 


 


 

Etiketler: zeytinyagli, yaprak, yapraksarma
Ağustos 22, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR