Kahvaltıların favorisi kuru incir reçeli nasıl yapılır?
Tam bir lezzet şöleni olan “kuru incir reçeli nasıl yapılır?” hakkında sizleri aydınlatmak istedik. Bu blog yazımızda “kuru incir reçeli nasıl olur?” sorunuza cevap bulacağız. Ayrıca kuru incir reçeli eşsiz tadı hakkında biraz ayrıntılı bilgiler de aktaracağız.
Haydi, her tadışınızda size bambaşka duygular yaşatma garantisi verdiğimiz kuru incir reçelini detaylandıralım.
Türk mutfağı, binlerce yıllık geçmişiyle dünya mutfakları arasında özel bir yere sahiptir. Zengin lezzetleri ile ünlüdür. Reçel çeşitleri de bu lezzetlerin başında gelir. Bu reçellerden biri de kuru incir reçelidir. Hem sağlıklı hem de tatlı bir alternatif sunan kuru incir reçeli, kahvaltı sofralarından özel gün ikramlarına kadar geniş bir yelpazede tercih edilir.
Yaş incir, doğanın bize sunduğu değerli meyvelerden biridir. Kuru incir ise lezzetini daha yoğun verir. Hem yaşı hem de kurusu ile incirin farklı çeşitlerde reçelleri bulunur. Sıralamak gerekir ise;
Sizlere kuru incir reçeli ile keyifli anlar yaşamayı tavsiye ediyoruz. Çünkü bu lezzet ile kahvaltı sofralarınız zenginleşecek, tatlı bir notayla güne başlamak için harika bir fırsat da doğacaktır. Ayrıca, misafirlerinize sunacağınız sağlıklı bir ikram alternatifidir. İster kendiniz için, ister sevdiklerinize 1 kavanoz hediye olarak düşünebilirsiniz.
Şimdi Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri kuru incir reçeli yapımı hakkında adım adım bilgiler verelim.
Türk mutfağının baş tacı kuru incir reçeli yapılışı
Kuru incir reçeli, olgunlaşmış incirlerin kurutulması aşamasından sonra şeker ve su ile kaynatılmasıyla hazırlanır. Genellikle kahvaltılarda, çay saatlerinde ya da özel günlerde tercih edilir. Bu tarif özellikle kuru incirin tat ve aromasını koruması ile ünlüdür.
İnternette kuru incir reçeli tarifi Arda’nın mutfağı gibi farklı tarifler ile yer alıyor. Çünkü herkes tarafından merak edilen bu tarif, incir ve reçel sevmeyenlerin bile favorisi oluyor.
“1 kilo kuru incire ne kadar şeker konur?” ve “kuru incir reçeli nasıl pişirilir?” sorularına da yanıt bulabileceğimiz kuru incir reçeli tarifi hemen geçelim o zaman.
Malzemeler
- 1 kg kuru incir
- 5 su bardağı içme suyu
- 3 su bardağı pancar şekeri
- 1 adet çubuk tarçın
- 5-6 adet kuru karanfil
- 1 adet limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı iri parça ceviz içi
Kuru incir reçeli yapımı
- Kuru incirler 3 ya da 4 defa soğuk su ile yıkanır.
- Yıkanan incirlerin suyu süzdürülür ve süzgeç içinde bir süre bekletilir.
- Sapları kesilen incirler, minik minik doğranır.
- Doğranmış kuru incirler geniş bir kaba alınır.
- Büyük bir tencereye su ve şeker koyulur, ardından tencere ocağa alınır.
- Orta ateşte içindekiler eriyinceye kadar arada karıştırılır ve kaynaması beklenir.
- Kaynayan şerbetin içine kuru incirler aktarılır,
- 20 dakika bu şekilde pişmesi sağlanır.
- Pişen karışımın altı kapanır ve kıvama gelmesi için yarım saat dinlendirilir.
- Dinlenen kuru incirler tekrar ocağa alınır ve 10 dakika daha pişmesine izin verilir.
- En son adım olarak limon suyu, tereyağı, tarçın, karanfil ilave edilir.
- Bütün malzemeler bir süre kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır.
- Kuru incirler 5 dakika dinlendirildikten sonra iri parça ceviz içi de konulur.
- Tencerenin içindekiler en az 2 saat dinlendirilmeye bırakılır.
- Süremiz dolduktan sonra karışım içindeki çubuk tarçın ve karanfiller alınır.
- Artık hazır olan kuru incir reçeliniz, yıkanmış ve kuru cam kavanozlara aktarılır. Şifa olsun.
Kuru incir reçeli yapım aşamasındaki en önemli püf nokta taze, kaliteli ve organik malzemeler kullanmaktır. Sezon ürünü, bölgesel lezzet taşıyan ve sağlıklı koşullarda yapılan kuru incirler sayesinde reçelinizin tadı bambaşka olur. Ayrıca kavanozlara aktardığınız reçel uzun süre dayanır.
Bir diğer püf noktası ise belirli aşamalarda karışımı dinlendirmektir. Böylece kuru incir reçeli tamamlandığında kendine özgü aromasına ve kıvamına kavuşacaktır. Bütün bunlarla beraber kuru incir doğası gereği şekerli bir gıdadır. Bu durumu göz önüne alarak tarifteki şeker miktarını da değiştirebilirsiniz.
Reçeliniz için bir diğer önemli olan konu ise onu muhafaza etme şeklidir. “Kuru incir reçeli nasıl saklanır?” sorusunun cevabı için cam kavanozlar içinde buzdolabında saklamanızı öneririz. Reçel kavanozlarının güneş ışığı almaması, kuru ve serin bir yerde saklanması önemli bir unsur olarak belirtilir.
Mutfakların lezzet şöleni kuru incir reçeli cevizli
Tarihçesi ve geleneksel değeri Osmanlı saray mutfaklarına kadar dayanan kuru incir reçelinin içine ceviz çok yakışır. Ceviz ve kuru incir ikilisinin beraber tüketilmesi her zaman muhteşem tatlar getirir. Odun ateşinde kuru incirin reçel kıvamına gelmesi ve içine ceviz ilave edilmesi tam bir lezzet şöleni yaratır.
Cevizli kuru incir reçeli Anadolu’nun zengin topraklarından tarih boyunca çeşitli kültürlerin etkilenmesi ile ortaya çıkmıştır. Geleneksel mirasın ürünüdür. Günümüzde ise geleneksel lezzetlerin yeniden keşfedilmesi ile tekrar popülerlik kazanmıştır. Çünkü kavanozunun kapağıaçılması ile yaydığı koku bile gayet büyük bir etki bırakır. Tadına doyum olunmaz, yedikçe yenilir.
Kuru incir reçeli faydaları
Kuru incir reçeli sadece lezzet ötesi tadı değil ayrıca, sağlıklı bir alternatif olarak ta bir adım öne çıkar. Kuru incir başlı başına lif, demir, potasyum ve kalsiyum açısından zengin bir kaynak olarak bilinir. Bunların yanında vücuda sağladığı avantajlar ise fazlasıyla önemlidir.
Kuru incirin faydalarını keşfetmeniz için size “Lezzet ötesi kuru incir faydaları saymakla bitmez” bloğumuzu okumanızı öneriyoruz.
Kuru incir reçeli yapımında kullanılan kuru incir, ceviz, tarçın, karanfil gibi malzemeler doğanın getirdiği şifa kaynaklarıdır. Vücuda enerji verirken aynı zamanda sindirim sistemini de destekler. Reçelin içeriğinde az şeker bulunması da sağlık bilincine uygun bir atıştırmalık olarak düşünülür.
Ayrıca “kuru incir reçeli kaç kaloridir?” konusu da merak edilenler arasında yer alır. Kuru incir reçeli kalori hakkında detaylı bilgiler bulunur. Mesela 1 tatlı kaşığı yani 10 gr kuru incir reçelinin 10 kalori, 1 yemek kaşığı yani 15 gr kuru incir reçelinin ise 15 kalori bilgilerine ulaşılır.
Kuru incir reçeli fiyatı
Reçel denildiği zaman farklı lezzet arayışındaysanız “kuru incir reçeli nasıl yapılır?” tam size göre. Bu tarif dışında kaliteli, güvenilir, organik ve sağlıklı yöresel üretim yapan “Dağ İnciri” nden, kuru incir reçeli fiyatı da almanızın altını çizmek isteriz.
Odun ateşinde tamamen markanın kendi ürettiği ve kuruttuğu incirlerle reçel kavanozları dolduruluyor. Derinliklerinde tarçın ile karanfil kokusu taşıyor. Bu bambaşka aromaya sahip reçeli sadece kahvaltıda tüketmek istemeyeceksiniz. Kahveye gelen misafirlerinize de harika bir ikramlık, kahve yanına vazgeçilmez bir alternatif olacaktır.
Hemen “Dağ İnciri”nin nitelikli, katkı maddesi ile koruyucu içermeyen, ayrıca bütçe dostu kuru incir reçel fiyatları öğrenin ve ürünü sepete ekleyin. Afiyet olsun.
Yazar:Yasemin ÇAĞLİ